Розмовні мови у США

Завтра такий день, що треба щось написати про США. Напишу про динаміку spoken languages у деяких цікавих містах і округах.

Взято з apps.mla.org/map_data За 2000 рік там результати перепису, за 2010 рік – екстраполяція даних American community survey за 2006-2010 рр. Дані за 2000-2010 рр. є для counties, для міст – тільки 2000.

Los Angeles city У 2000-му англомовні ще на першому місці.


Los Angeles county, California. Загальнокаліфорнійські тенденції, міграційний відтік англомовних на схід і паралельне прибуття мігрантів.

Glendale, California. Маленька Вірменія у Los Angeles county. Враховуючи тенденції з попередньої таблиці, вірменська з середини 2000-х має бути першою.

Miami-Dade county, Florida. У Miami proper іспанської ще більше, у 2000 р. – 66.8% проти 25.5% англійської.

Cook county, Illinois Це Чикаго, західна польська столиця.

New York county, New York Манхеттен. Абсолютно аномальна для міст США динаміка – зростання частки англомовних і падіння частки іспаномовних. А все через непристойне зростання цін на нерухомість.

Bronx county, New York Бронкс, район на північ від Манхеттена. Схоже що саме сюди повтікала частина манхеттенських латиносів.

Kings county, New York. Бруклін, найбільший штетл світу. Серед 36% non-hispanic whites, які тут залишилися, близько 60% – євреї. Тут розташовані такі відомі єврейські хасидські райони як Boro-Park i Williamsburg, і єврейські совітські райони як Brighton Beach.

Brighton Beach neighborhood А от власне і Брайтон-Біч.

Orange county, New York. Тут розташоване одне з найбільш відомих хасидських поселень Kiryas-Joel. Дані по їдиш від American community survey 2006-2010 не виглядають реальними. Перепис 2010 нарахував у Kiryas Joel понад 20 тис. населення, це +56% до 2000 р, тому у лише +20% їдиш не віриться.

San Juan, Puerto Rico. Столиця Пуерто-Ріко. Або похибка community survey, або настільки сильний вплив погіршення економічної ситуації Пуерто-Ріко на динаміку англомовних.

Holmes county, Ohio. County з найвищим відсотком амішів у населенні. Dutch, Pennsylvania Dutch i Other West Germanic ростуть, German падає. Більшість, або принаймні велика частина, німецькомовних це мабуть не аміші.

Lagrange county, Indiana Друге місце за часткою амішів.

Apache county, Arizona. Один з найбільш індіанських округів у США.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.